
THE PUBLIC HEALTH ACT.

Statutory Instrument 281—20.

The Public Health (School Buildings) Rules.
(Under section 70 of the Act.)

Preliminary.

1. Citation.

These Rules may be cited as the Public Health (School Buildings) Rules.

2. Application.

These Rules shall apply to all schools in Uganda the erection of which is
completed after the 1st day of June, 1944.  Every school the erection of
which has been completed on or before that date shall conform to the
requirements of these Rules before 1st day of June, 1954; except that the
chief medical officer may, after consultation with the chief education officer,
exempt any school erected before the 1st day of June, 1944, from the
operation of all or any of these Rules.

3. Interpretation.

In these Rules—
(a) “boarding establishment” means a school where pupils are

received as boarders;
(b) “dormitory” means a sleeping room provided in a school for the

use of boarders;
(c) “school” means any premises or area used or intended to be used

by an assembly of not less than ten pupils for the purpose of
receiving regular instruction.

4. Compliance with Rules.

Every person who erects or maintains a school shall be responsible for the
strict compliance in the school with all the requirements of these Rules.

Classrooms.



5. Lighting and ventilation.

Every classroom shall—
(a) be lighted in accordance with rules 175 and 177 of the Public

Health (Building) Rules;
(b) be so arranged as to ensure, so far as is possible, that the main

lighting falls on the left of the pupils; and
(c) be provided with ventilation in accordance with rule 179 of the

Public Health (Building) Rules.

6. Classrooms.

(1) Every classroom in a school shall be of such dimensions as to
ensure suitable accommodation for the number of pupils who will use the
room.  

(2) In every case, the minimum measures of a classroom shall be—
(a) 200 square feet of floor space;
(b) 12½ square feet of floor space per pupil;
(c) 50 square feet of floor space per teacher;
(d) 14 feet length and breadth; and
(e) 10 feet mean height,

except that in the case of classrooms normally used for the instruction of
pupils in primary class I to IV, the area of floor space per pupil prescribed in
paragraph (b) of this subrule may, with the consent of the chief education
officer, be reduced to 10 square feet.

7. Halls.

Where, in any school, a hall is provided for the occasional assembly of the
pupils, the minimum amount of floor space per pupil shall be 5 square feet.

Boarding establishments.

8. Accommodation for boarders.

In every boarding establishment—
(a) suitable and sufficient sleeping accommodation in the form of

dormitories shall be provided for the boarders in addition to the
school classrooms;



(b) separate dormitory accommodation shall be provided for pupils
for each sex who are over seven years of age;

(c) the minimum floor space per pupil in every dormitory shall be—
(i) 30 square feet for each pupil under twelve years of age;
(ii) 40 square feet for each pupil of or over twelve years of age,
except that where two-tier beds are used, the minimum floor
space may be 30 square feet per pupil;

(d) in respect of beds—
(i) the side of any bed shall not be placed within 1 foot of any

wall of a dormitory;
(ii) the distance between adjacent beds shall in no case be less

than 2 feet;
(iii) where there are two or more lines of beds in a dormitory, an

unobstructed passage at least 2 feet in width shall be
maintained at all times between each line of beds;

(iv) all beds shall be so constructed as to permit of easy and
regular disinfestation;

(e) the requirements for the lighting and ventilation of dormitories
shall be in accordance with rule 5(a) and (c) of these Rules; and

(f) no foodstuffs shall be stored in any dormitory or other sleeping
quarters in a school.

9. Accommodation for meals.

In every boarding establishment, separate accommodation shall be provided
where the pupils shall take their meals, and that accommodation shall not
communicate with any dormitory except by a properly ventilated passage and
shall be so constructed as to ensure a minimum floor space of 8 square feet
for each pupil using the room.

10. Kitchens, diet and water supply.

In every boarding establishment, there shall be provided to the satisfaction
of the chief medical officer—

(a) kitchen accommodation of suitable size, type and construction;
(b) a regular, sufficient and properly balanced diet for the pupils;and
(c) a water supply sufficient for all purposes, and proper washing

and bathing accommodation for the pupils.

11. Latrine accommodation.



(1) Every school, whether a boarding establishment or not, shall be
provided with proper and sufficient latrine accommodation conforming to the
structural and siting requirements of the Public Health (Drainage and
Sanitation) Rules or any rules amending or replacing them.

(2) In estimating the latrine accommodation, the following shall be
the minimum requirements, but in any particular case the chief medical
officer may require special arrangements to be made—

(a) water closets, or pit or septic tank latrine stances—
(i) schools which are boarding establishments: one for every

fifteen persons or fraction of that number which the school
can ordinarily accommodate for purposes of residence;

(ii) schools which are not boarding establishments: one for
every twenty-five persons or fraction of that number up to
one hundred persons which the school can ordinarily
accommodate; above one hundred, one for every forty
persons or fraction of that number;

(b) pail closets—
(i) schools which are boarding establishments:  one for every

twelve persons or fraction of that number which the school
can ordinarily accommodate for purposes of residence;

(ii) schools which are not boarding establishments: one for
every twelve persons or fraction of that number up to forty-
eight persons which the school can ordinarily
accommodate; above forty-eight, one for every twenty-four
persons or fraction of that number;

(c) urinals—a reduction of 50 percent in the number of latrines
required for males under this rule may be made where latrine
accommodation, other than pail closets, is provided if urinal
accommodation in the ratio of one stall or basin or at least 1 foot
10 inches of channel length for every twenty-five males or
fraction of that number is provided.

(3) In schools used or intended to be used for the accommodation of
both boards and nonboarders, latrine accommodation for the boarders and
nonboarders shall be computed in accordance with the requirements of this
rule for schools which are boarding establishments or other than boarding
establishments respectively.

(4) In every school in which males and females are, or are intended
to be, accommodated, separate latrine accommodation shall be provided for



pupils of each sex over seven years of age.  Separate latrine accommodation
shall in all cases be provided for teachers, and if teachers of different sexes
are employed, separate latrine accommodation shall be provided for each sex.
The latrine accommodation shall be so constructed as to ensure privacy, and
with the entrances for females effectively screened from those for males.

(5) So far as is practicable, no dormitory in any school shall be
situated more than 60 feet from a latrine, and no school building used or
intended to be used by pupils shall be situated more than 150 feet from
latrine accommodation.

(6) When the level of the contents of any pit latrine is within 3 feet
of the surrounding ground level, the pit latrine shall be closed for use and the
pit completely filled up with earth.

General.

12. Drinking water.

(1) Every school shall be provided at all times with a sufficient
supply of wholesome drinking water.

(2) Where there is no piped supply, the water shall be provided in a
clean receptacle and arrangements shall be made to ensure that the water is
accessible without danger of contaminating the supply.

13. Floors.

(1) Every floor in a school building shall either be an impervious
floor or shall be made of hard rammed earth, and in the latter case shall, at
least once in every week, be freshly daubed with swamp sand or cattle
manure.

(2) All floors shall be so constructed as to enable every part of them
to be regularly cleaned.

(3) For the purposes of this rule, “impervious floor” means a floor
laid with cement concrete or with crushed laterite covered with two layers of
a material approved by the chief medical officer.

14. Playgrounds.



There shall be provided for every school and, where possible, adjacent to the
school, an open space of sufficient size for the use of the pupils as a
playground.

History:  S.I. 269-10.

Cross References

Public Health (Building) Rules, S.I. 281-1.
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